Skip to content

MOLITVE

IZ MAGLAJSKOG SVETIŠTA

Župnik Baković je sastavio nekoliko molitava koje se mole u maglajskom svetištu, a posebno prilikom pobožnosti Leopoldovih srijeda. Tako je nastalo niz molitava, kao što je molitva za ljude koji su se udaljili od Boga, za obraćenje grješnika, te autoru posebno draga Molitva za hrvatski narod. Iako se u njoj moli za hrvatski narod, ne isključuju se ni drugi narodi. Dio molitve čak glasi …ja Te zajedno sa sv. Bogdanom molim da hrvatski narod kojem pripadam raste u miru i slozi s drugim narodima… To je ekumenska molitva, molitva za građanski mir u Bosni i Hercegovini, molitva da se krvavi rat nikad više ne ponovi, da se nikad više ne ponovi tuga i žalost majke koja oplakuje svoga sina, žene koja oplakuje svoga muža i djece koja oplakuju svoga oca.
Donosimo neke od tih molitava.

leopoldlogo

DEVETNICA SVETOM LEOPOLDU BOGDANU MANDIĆU (IZ MAGLAJSKOMG SVETIŠTA)

Sveti Leopolde Bogdane, Bog Te je obdario velikim milostima da uzmogneš pomagati onima koji se Tebi utječu. Evo se i ja utječem Tebi i ponizno Ti se molim: isprosi mi živu vjeru i žarku ljubav, da se predam u ruke Božje i da iz Tih Božjih ruku primim pomoć u ovoj nevolji… Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Isus je najprije oslobađao od grijeha, a onda od bolesti i drugih nevolja. Ti, sveti Leopolde, kojega je Bog učinio izvanrednim liječnikom duša u svetoj ispovijedi, isprosi mi milost prave pokore da se dobro ispovijedim te da pomiren s Bogom i ljudima smijem pouzdano očekivati da Bog ispuni i ovu moju molbu… Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Oče Leopolde, za sebe nisi ništa tražio, zato si mogao za druge izmoliti čudo. Nauči me nesebično moliti, da po Tvom zagovoru postanem onaj koji svjedoči kako Bog čudesno pomaže onima koje ljubi. Pomozi da u molitvi prije svega tražim Božju volju, kako bi On prihvatio ovu moju molitvu… Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Sveti Leopolde Bogdane, svoj si život darovao za pomirenje među ljudima, narodima i vjerama. Isprosi mi pravi mir, slogu i ljubav u obitelji, uspjeh u svakom poslu i prijateljstvo sa svim ljudima dobre volje, da poput Tebe budem čvrst u katoličkoj vjeri, dobar sa svima, pa i s onima koji drugačije vjeruju. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

MOLITVA ZA HRVATSKI NAROD

Gospodine Isuse, Kriste, Ti si ljubio svoj narod, svoju zemlju, jezik i običaje svojih ljudskih predaka. Po Tvom je primjeru sveti Leopold, služeći braći ljudima u drugoj zemlji, vjerno ljubio svoj hrvatski narod. I ja Te, zajedno sa svetim Leopoldom Bogdanom molim, da narod kojemu pripadam raste i napreduje u miru i slozi s drugim narodima,
da kolijevke ne budu prazne,
da se ognjišta ne gase,
da se vrate po svijetu raseljeni,
da za svakoga bude u domovini
rada, kruha, pravde i sreće,
da se u našim obiteljima vjerno obrdržavaju
sve Božje i crkvene zapovijedi,
te da živimo i umiremo u Tvojoj milosti, pod zaštitom Majke Marije vjerni Velikom Zavjetu svojih pradjedova.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

MOLITVA SV. LEOPOLDU PROTIV SOTONE

Sv. Leopolde, Ti si punih 40 godina proveo u ljutom boju protiv sotone, tjerajući toga lukavog zavodnika iz ljudskih duša.
I danas je sotona po grijehu zarobio mnoge duše, otvrdnuo im srce, razdvojio ih mržnjom i svađom, otupio im savjest, odvraća ih od ispovijedi te tako mnogi odgađaju svoje obraćenje, a toliki i umiru u grijehu. Sveti Leopolde, pomozi slabom čovjeku i brani ga od zasjeda đavolskih. Isprosi mu obraćenje i povratak Isusu, Dobrom Pastiru. Neka u Ime Isusovo odstupi drski sotona i neka prestane zavoditi i varati duše.