Skip to content

O MAGLAJSKOM LEOPOLDOVU SVETIŠTU

sl1

Povijest

Sjedište maglajske župe u srednjem vijeku je bilo u današnjem muslimanskom selu koje nosi znakovito ime Misurići. To je stari hrvatski naziv na ikavici: „misu rići”-reći misu. Za vrijeme provale Eugena Savojskog u Bosnu 1697., župa je propala, a brojni katolici Hrvati su raspršeni po cijeloj ondašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji. Za vrijeme Austro- Ugarske monarhije, početkom 20. stoljeća, u gradu Maglaju sagrađena je manja crkva u čast sv. Ante, za potrebe nekolicine katoličkih činovnika koji su u to vrijeme živjeli i radili u Maglaju.

Današnjica 

Župu Maglaj ponovo je oživio 1970. prvi maglajski župnik vlč. Josip Mikić. Drugi maglajski župnik, vlč. Anto Baković, 1976. ruši staru maglajsku crkvu, mijenja patron župe, pa umjesto omiljenog svetog Ante, oduševljava župljane da prihvate gotovo nepoznatog blaženika Leopolda Bogdana Mandića. Gradnja nove crkve trajala je dvije godine, na čijoj je unutrašnjosti radilo nekoliko poznatih hrvatskih umjetnika: Josip Botteri, Mirko Ostoja, Zlatko Latković i drugi.
Kada su završeni svi građevinski, zanatski i umjetnički radovi, crkva je dočekala i svoju svečanu posvetu.Tako je grad Maglaj dobio bijelu golubicu, kako je s divljenjem i ljubavlju zovu vjernici.

 

17. lipnja 1979. Pietro Bernardi, generalni vicepostulator za Bogdanovo proglašenje svetim, predaje sarajevskom nadbiskupu dr. Marku Jozinoviću dio Bogdanove svete desnice uz ove riječi:,,Da bi bila življa njegova prisutnost u njegovoj Bosni, donio sam komadić njegove svete ruke, one ruke koja se podizala milijune puta da blagoslovi i pomiri ljude s Bogom. On je želio da barem njegove kosti nađu svoje počivalište usred njegova naroda, i danas se, barem djelomično, ostvaruje ta njegova želja.”

Snimak s posvete Svetišta – 17. lipanj 1979. Prema procjenama bilo je prisutno oko 12 tisuća hodočasnika

Zajedno sa gradnjom nicala je i nova pobožnost Leopoldovih srijeda koja traje skoro 40 godina. Vjernici svake srijede imaju priliku za svetu ispovijed u duhu Leopoldove životne karizme, priliku za zavjetnu misu, a nakon zavjetne mise za pučku pobožnost pred moćnikom u kojem je smještena najveća relikvija izvan Padove – dio Leopoldove blagoslovljene desnice koja se, nakon njegovih 40 godina ispovijedanja u Padovi, preselila u srce Bosne, u Maglaj.

Svetište svetog Leopolda Mandića

Nakon zadnjeg rata, Svetište je pretrpjelo teška razaranja. Godine 1999. župnik se vraća u Svetište te započinje obnovu crkve, Svetišta i župne kuće. U mjesecu svibnju 2014. godine, Maglaj je pogodila strašna poplava, koja je većim dijelom oštetila Svetište i crkvene objekte. Uz pomoć donatora, vjernika hodočasnika i župljana, Svetište i crkveni objekti su sanirani.

Unutrašnjost

Unutrašnjost svetišta krase mnogobrojna umjetnička djela. Akademski umjetnik, Mirko Ostoja, autor je reljefa koji prikazuje sv. Leopolda na pročelju crkve, potom likova četiriju anđela, Isusa i hrvatskog tropleta koji se nalazi iznad glavnog oltara. Oltar ukrašava njegovo djelo Posljednja večera. Krstionica u Svetištu je urađena od bračkoga mramora, a predstavlja kopiju krstionice hrvatskog kneza Višeslava sa prijelaza iz 8. u 9. stoljeće. Autor slikarskih radova na staklu je splitski umjetnik Josip Botteri. Svetište krasi i velika slika Gospe od Pobjede akademskog umjetnika Zlatka Latkovića. U narodu je ta slika poznata pod nazivom Bosanska Gospa.

Ono što maglajsko Svetište čini posebno dragim vjernicima i hodočasnicima iz raznih krajeva jest ispovjedaonica, smještena u tornju Svetišta. To je vjerna kopija one sobice-ispovjedaonice u samostanu sv. Križa u Padovi u kojoj je sv. Leopold proveo 40 godina u službi sakramenta pomirenja. Postoji razlika između Leopoldove sobice-ispovjedaonice u Padovi i njezine vjerne kopije u Maglaju. Padovanska sobica-ispovjedaonica danas je muzejski prostor, a ispovjedaonica u Maglaju mjesto je u kojem brojne duše i danas nalaze pomirenje s Bogom.

Nešto najvrijednije u Svetištu su relikvije sv. Leopolda, smještene unutar velikog mramornog bloka, isklesanog od argentinskog kamena. To je najveći dio relikvija sv. Leopolda izvan Padove – dio njegove svete desnice. Iza Svetišta, prema rijeci Bosni, izgrađen je i tisućama cvjetova ukrašen hodočasnički park gdje hodočasnici nakon pobožnosti u crkvi nalaze odmor i okrjepu. 

Danas je maglajsko Svetište gotovo u vrhu religioznog turizma, međutim daleko je važnija misija maglajskog Svetišta. Svetac koji je čitav svoj život posvetio pomirenju među ljudima, narodima i vjerama, podigao je svoje Svetište u srcu Bosne kako bi svima, bez obzira na vjeru i narodnost, bio učitelj suživota, pomirenja i ljubavi, kako suživota naroda prema narodu, tako i pomirenja čovjeka prema čovjeku, kao i ljubavi čovjeka prema Bogu.

SVETA MISA I POBOŽNOST SLUŽI SE SVAKE SRIJEDE U 11 SATI